Interview Jeroen De Pauw: ”Als Ik Twee Dagen Niet Kook Word Ik Ongelukkig”


Interview Jeroen De Pauw - Als Ik Twee Dagen Niet Kook Word Ik Ongelukkig

Tekst: België-Winkel.com / Foto: Jeroen de Pauw / Datum: 16-06-2016


Overijse – Jeroen de Pauw, geboren in Leuven, wilde al sinds zijn achtste kok worden. De Vlaams-Brabander kreeg zijn liefde voor koken met de paplepel ingegoten. Nu, zo’n dertig jaar later, blijkt hij zijn liefde voor het vak nog niet te zijn verloren.

Liefhebber

‘’Ik kook elke dag voor mijn vrouw en twee kinderen. Gewoon Vlaamse kost. Aardappelen, twee of drie soorten groenten en vlees. Het liefste kook ik simpel. Met verse ingrediënten en veel kruiden. Ook op vakantie kook ik. Ik ben een echte liefhebber. Als ik twee dagen niet kook word ik ongelukkig. Koken werkt voor mij ontspannend.’’

‘’Uit de Belgische keuken eet ik het liefste een gerecht met witlof. Ook lust ik graag Italiaans en Mediterraan. Ik vind dat een kok voor alles open moet staan.’’

Improviseren

‘’Zonder boodschappenlijst naar de markt. Verse ingrediënten kopen en daarmee een gerecht bereiden. Dat doe ik het liefste. Is ook mijn sterkste punt. Voor het Vlaamse tv-programma 1000 zonnen en garnalen belde ik rond etenstijd thuis aan bij mensen met de vraag of ik voor ze mocht koken. Ik plunderde de koelkast en voorraadkast en ging aan de slag. Heerlijk!’’

Beleving

‘’Ik ga liever met vrienden eten in een snackbar dan alleen in een sterrenrestaurant. Dit geeft voor mij aan dat beleving minstens zo belangrijk is als het eten. Mijn avond in een restaurant is geslaagd als ik gelukkig naar huis ga. Dit wil ik mijn gasten ook bieden. Over een avond bij mij moet men het jaren later nog hebben.’’

Streekproducten

‘’Ik vind dat koks verplicht zijn om zoveel mogelijk gebruik te maken van producten uit de streek. Sinds een paar jaar ben ik ambassadeur van Vlaams-Brabant. Deze provincie brengt veel mooie producten voort, welke ik dan ook graag en veel gebruik in mijn keuken.’’

Sterrenrestaurant

‘’Een sterrenkeuken is een hard wereldje. Ik liep, tijdens mijn opleiding aan de hotelschool in Mechelen, stage bij verschillende Nederlandse en Belgische sterrenrestaurants. Ik werkte in de keuken van Comme Chez Soi, welke toen als de beste van België werd beschouwd. Er heerste een Spartaans bewind. Toen al wist ik dat ik niet de rest van mijn leven in een traditionele sterrenkeuken wilde werken.’’

Bijzonder

‘’Met mijn eigen cateringbedrijf kookte ik voor artiesten en hun crew. Ik ging mee op tournee door heel Europa. Ik was weken onderweg met Tom Waits, Clouseau en Sinead O’Connor. Overdag koken en ’s nachts reizen naar de volgende speelstad.’’

‘’Ook kookte ik ooit in een luchtballon. De grootste van Europa. Vis gegaard in de vlam. Ja, dat was wel één van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan!’’

Antonio Carluccio

‘’In 2011 heb ik mijn grote voorbeeld, de Italiaanse kok Antonio Carluccio, mogen ontmoeten. Chelsea speelde voor de Champions League in en tegen Genk. Abramovitsj, de steenrijke eigenaar van de Londense club, liet Carluccio invliegen om voor hem en zijn entourage te koken. De wedstrijd eindige in een gelijkspel. Abramovitsj was zo teleurgesteld over de uitslag dat hij direct na de wedstrijd, zonder te eten, huiswaarts keerde. Toen ben ik uitgenodigd om het diner te nuttigen. Dit was een heel bijzondere ervaring.’’

Yotam Ottolenghi

‘’Ik krijg veel inspiratie van de Israëlische kok Yotam Ottolenghi. Hij ontwikkeld veel nieuwe kooktechnieken. Van afkoelen tot opwarmen en fermenteren tot marineren. Allemaal op een heel simpele en toegankelijke manier.’’

Dagelijkse Kost

‘’Kookprogramma’s, zoals MasterChef, kijk ik niet. Deze programma’s hebben een negatieve invloed op het gedrag van gasten. Mensen kopiëren de kritieken van de jury’s en gaan daardoor onredelijke eisen stellen. Dagelijkse Kost kijk ik wel. Dat vind ik het beste Vlaamse kookprogramma ooit gemaakt.’’

Kinderen

‘’Ik wil een betere balans vinden tussen werk en privé. Ja, ik heb ervoor gekozen kok te worden. Maar ik heb er ook voor gekozen vader te worden. Ik wil niet later met mijn kleinkinderen in moeten halen wat ik met mijn eigen kinderen niet heb gedaan.’’

Belgische delicatessen en Belgische streekproducten kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *